Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου Η εβδομάδα των 4 εργάσιμων ωρών του Tim Ferriss, το «παθητικό εισόδημα» θεωρείται ένα μυστηριώδες πράγμα, που αν καταφέρετε να το αποκτήσετε, θα μπορέσετε να έχετε τη ζωή που ονειρευόσασταν.

Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google θα εμφανίσει ιστοσελίδες (μερικές καλές, κάποιες εμφανώς πλαστές) που ισχυρίζονται οτι θα σας δείξουν πώς να αποκτήσετε παθητικό εισόδημα, δηλαδή “να βγάζετε λεφτά στον ύπνο σας”.

Η αλήθεια είναι πως πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι στο άκουσμα και μόνο ότι θα βγάλουμε π.χ. 5.000 € το μήνα, απλά πατώντας ένα κουμπί, ή με τις συνταγές  “βγάλε εύκολα και γρήγορα χρήματα” που κυκλοφορούν,  οπότε η έννοια του παθητικού εισοδήματος είναι αρκετά παρεξηγημένη.

Πολλοί υπόσχονται πολλά λεφτά χωρίς καθόλου δουλειά (!!!): Μην τους πιστεύεις, γιατί οι μόνοι τελικά που θα βγάλουν λεφτά είναι αυτοί που ψάχνουν για αφελείς (και δεν είναι λίγοι αυτοί), μόνο που πιθανόν θα είναι τα δικά σου λεφτά που άλλαξαν χέρια.

Αν το παθητικό εισόδημα ήταν τόσο εύκολο θα το είχαν όλοι!

Όμως, σύμφωνα με τον Robert Kiyosaki, στο βιβλίο του Πλούσιος μπαμπάς, φτωχός μπαμπάς υπάρχει ένα ποσοστό 5% του παγκόσμιου πληθυσμού που απολαμβάνει παθητικό εισόδημα και μάλιστα στα χέρια αυτών είναι συγκεντρωμένο το 95% του πλούτου! Αυτοί οι άνθρωποι – εκτός από όσους κληρονόμησαν περιουσία – δούλεψαν σκληρά στην αρχή και μετά απολαμβάνουν τα εισοδήματα που τους απέφερε το δημιούργημά τους.

Αυτό δεν είναι κακό!

Τι είναι το παθητικό εισόδημα;

Η wikipedia το εξηγεί εξαιρετικά καλά:
“Παθητικό εισόδημα είναι το εισόδημα που λαμβάνεται σε τακτική βάση και χρειάζεται την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια, για να διατηρηθεί.”

Ακριβώς αυτό! Το μυστικό είναι στο “χρειάζεται την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια, για να διατηρηθεί.” Αυτό είναι καταπληκτικό! Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί αρέσει στον κόσμο η ιδέα του παθητικού εισοδήματος: Σου δίνει τη δυνατότητα, θεωρητικά τουλάχιστον, να κάνεις κάτι μια φορά και να πληρώνεσαι για πάντα.

Όπως είναι και η συγγραφή ενός βιβλίου: ο συγγραφέας σπαταλά κάποιον χρόνο για να ολοκληρώσει το βιβλίο του και μετά αυτό του αποδίδει έσοδα σε σταθερή βάση. Όλη η δουλειά έχει γίνει από πριν. Όταν το βιβλίο γραφτεί, έχει γραφτεί! Δεν χρειάζεται ν’ ανοίγεις τον υπολογιστή κάθε πρωί για το υπόλοιπο τη ζωής σου και ν’ αλλάζεις μερικές λέξεις για να το κρατάς φρέσκο, έκανες τα πάντα στην αρχή, αλλά οι αποδόσεις είναι διαχρονικές! Ακόμη και οι κληρονόμοι του συγγραφέα συνεχίζουν να επωφελούνται από τις πωλήσεις του βιβλίου.

Ακόμα καλύτερα, μόλις τελειώσεις τη δουλειά, μπορείς να κερδίζεις χρήματα απ’ αυτήν όπου κι αν βρίσκεσαι. Αν αποφασίσεις να κάνεις καταδύσεις στο Μπαλί ή να πάρεις μέρος στο ράλι της Μογγολίας, τα λεφτά θα εξακολουθήσουν να πέφτουν στο λογαριασμό σου. Ακόμα κι όταν παίρνεις έναν υπνάκο το μεσημέρι, βγάζεις λεφτά!

 

Ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο;

Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος για την απόκτηση παθητικού εισοδήματος είναι μοναδικό!
Δεν χρειάζεται να κάνεις όλα τα “πρέπει” του συνήθη τρόπου εργασίας, αλλά αντίθετα μπορείς

  • Να εργάζεσαι όποτε θέλεις
  • Το που βρίσκεσαι, να μην επηρεάζει αυτό που κάνεις
  • Να έχεις χρόνο (και χρήματα) για άλλα πράγματα
  • Να βλέπεις άμεσα (σχετικά) αποτελέσματα
  • Όσο περισσότερο δουλεύεις, τόσο περισσότερο να κερδίζεις
  • Να μην έχεις κανένα πάνω από το κεφάλι σου
  • Να ζεις ελεύθερα
  • Να αποκτήσεις οικονομική ανεξαρτησία
Αυτό δεν σημαίνει ότι το παθητικό εισόδημα δεν απαιτεί να δουλέψεις σκληρά για να το πετύχεις!
Όμως, αν και το παθητικό εισόδημα απαιτεί στα πρώτα στάδια ένα μεγάλο μέγεθος πραγματικά σκληρής εργασίας και στη συνέχεια, όταν τελειώσετε το αρχικό στάδιο της εργασίας, απαιτεί να συνεχίσετε για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα να το “συντηρείτε” για να συνεχίζει να αυξάνεται, έρχεται κάποια στιγμή – το σημείο καμπής – όπου πλέον είναι ελάχιστα, έως καθόλου, αυτά που θα απαιτούνται να κάνετε. Κι όμως αυτό θα συνεχίζει να αυξάνεται!

Η αλήθεια για το παθητικό εισόδημα

Το παθητικό εισόδημα είναι περίπλοκη υπόθεση κι όποιος σας πει κάτι διαφορετικό σας κοροϊδεύει! Ναι, υπάρχουν όλες αυτές οι υπέροχες πλευρές του, αλλά υπάρχει και πολύ παρασκήνιο.
Κυρίως, αυτό που χρειάζεσαι είναι η σωστή καθοδήγηση, από κάποιον που ήδη το έχει επιτύχει, ώστε να σου αποκαλύψει όλα του τα μυστικά και να σε βοηθήσει να κερδίσεις σε κόπο, χρόνο και προσπάθεια.
Είναι εύκολο να διαβάζουμε και να παρανοούμε ιστορίες επιτυχίας ανθρώπων που το έχουν επιτεύξει, αλλά αυτό δεν αντιστοιχεί με όλα όσα χρειάζονται για να γίνει κάτι τέτοιο.

Ίσως, το ιδανικότερο ατού του παθητικού εισοδήματος είναι οτι δεν υπάρχει δυαδική επιλογή μεταξύ ενεργού και παθητικού εισοδήματος. Μπορείς να κάνεις και τα δύο και το ένα να συμπληρώνει το άλλο, μέχρι το παθητικό να γίνει τόσο μεγάλο που να μην χρειάζεται πλέον να κάνεις δύο δουλειές και να αποτελεί τη βασική πηγή του εισοδήματος σου!

Στην πραγματικότητα δεν θα χρειάζεται πλέον να δουλεύεις σε σταθερή βάση! Λίγες ώρες την εβδομάδα, με εσένα να επιλέγεις το “πότε” είναι αρκετές!

Πώς να ξεκινήσεις;

Πριν ξεκινήσεις, πρέπει να κατανοήσεις ότι ίσως το παθητικό εισόδημα δεν είναι για εσένα. Φυσικά, για να διαπιστώσεις κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις!
Μπορεί να δεις οτι δεν κάνει για εσένα, μπορεί όμως και να ανακαλύψεις οτι μπορείς μ’ έναν απλό τρόπο να προσθέσεις μερικές εκατοντάδες ευρώ το μήνα στο λογαριασμό σου μ’ ενα παράλληλο σχέδιο παθητικού εισοδήματος, μέχρι να γίνει το παθητικό εισόδημα τη βασική πηγή εσόδων σου.

Αυτό που κυρίως απαιτεί το παθητικό εισόδημα είναι η σωστή νοοτροπία – η σωστή στάση – από μέρους σου. Το καλό σενάριο είναι πως αυτήν μπορείς – αν δεν την έχεις εξ αρχής – να την αποκτήσεις σταδιακά, με τη σωστή καθοδήγηση. Το κακό σενάριο θα είναι να επιμένεις ότι είσαι τέλειος, ότι τα ξέρεις όλα και να ψάχνεις να “ανακαλύψεις τον τροχό”.

Για να ξεκινήσεις να αποκτάς παθητικό εισόδημα, χρειάζεσαι μια επιχειρηματική ιδέα! 

Εμείς, οι άνθρωποι στο YouPromo είμαστε στη διάθεσή σου και οι οδηγίες μας για το ξεκίνημα της δικής σου επιχείρησης, με λίγα χρήματα, θα σου δείξουν τα βήματα που χρειάζονται για να αναπτύξεις μια τέτοια ιδέα.